ΑΝΝΑ ΘΕΟΦΙΛΟΥ — 02 Νοεμβρίου 2022

Η ολοκλήρωση της καμπάνιας και η έναρξη δύο νέων ερευνητικών προγραμμάτων για το διαβήτη τύπου 1 ανακοινώθηκαν σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (Π.Ε.Α.Ν.Δ.), κατά τη διάρκεια της οποίας παραδόθηκαν οι επιταγές, συνολικού ποσού 32.000 ευρώ, στους εκπροσώπους τους που επελέγησαν να χρηματοδοτηθούν, κατόπιν αξιολόγησης των υποβληθεισών προτάσεων από ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή.

Από την εκδήλωση δεν έλειπαν οι πιο πολύτιμοι σύμμαχοι της Π.Ε.Α.Ν.Δ. σ’ αυτό το εγχείρημα, οι καλλιτέχνες κ. Γιώργος Θεοφάνους, κ. Μελίνα Ασλανίδου και κ. Θάνος Παπανικολάου, καθώς και η δισκογραφική εταιρεία Panik Records, που αγκάλιασαν με ενθουσιασμό το στόχο της Π.Ε.Α.Ν.Δ. από την πρώτη στιγμή και συμμάχησαν μαζί της αφιλοκερδώς, προσφέροντας το υπέροχο τραγούδι «Ζω Τη Ζωή».

Σημειώνεται ότι η Π.Ε.Α.Ν.Δ. είναι το πρώτο Σωματείο στην Ελλάδα που αφιερώνει ένα τόσο μεγάλο ποσό στην έρευνα του διαβήτη τύπου 1, υλοποιώντας το μακροχρόνιο όραμά της να ανοίξει νέους δρόμους στην αντιμετώπιση της πάθησης.


Στην τόσο σημαντική αυτή στιγμή για το Σωματείο, αλλά και για όλο τον κόσμο του Διαβήτη, στην οποία παρευρέθηκε και απηύθυνε μεταξύ άλλων χαιρετισμό ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Τεχνολογίας κ. Χρίστος Δήμας, η Πρόεδρος της Π.Ε.Α.Ν.Δ. κ. Σοφία Μανέα μίλησε με ιδιαίτερη συγκίνηση για το πώς η αλληλεγγύη, η σύμπνοια και η συντονισμένη δράση πολλών ανθρώπων κατόρθωσε να κάνει το όνειρο πραγματικότητα. Ευχαρίστησε όλους όσοι υιοθέτησαν το στόχο της Π.Ε.Α.Ν.Δ. και ένωσαν τις δυνάμεις τους μαζί της για την επίτευξή του, ενώ ο ιδρυτής και επίτιμος Πρόεδρος Ένωσης κ. Χρήστος Μπαρτσόκας, διακεκριμένος Παιδίατρος-Ενδοκρινολόγος και Ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε στην αξία της ιατρικής έρευνας, ως απαραίτητης συνιστώσας για την εξέλιξη της επιστήμης.

Την έναρξη των ερευνητικών προγραμμάτων χαιρέτισαν εκπρόσωπος του Δήμου Αθηναίων, που έθεσε την καμπάνια «ζω τη ζωή μ’ ένα τραγούδι» υπό την αιγίδα του και συμμετείχε ενεργά σε όλες τις δράσεις της, καθώς και η κ. Αναστασία Μαυρογιαννάκη, Προέδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, που τίμησε με την εμπιστοσύνη της την Π.Ε.Α.Ν.Δ. και έθεσε την καμπάνια υπό την αιγίδα της.

Παρουσιάζοντας τους εκπροσώπους των ερευνητικών προγραμμάτων που επελέγησαν να χρηματοδοτηθούν, κ. Νικόλα Νικολαΐδη και κ. Γεώργιο Στεργίου, η κ. Μανέα τους έδωσε το λόγο προκειμένου να αναφερθούν στην έρευνα που θα πραγματοποιήσουν, το σκοπό της και τα αποτελέσματα που αναμένουν, ενώ στη συνέχεια κάλεσε τον Υφυπουργό Ανάπτυξης & Τεχνολογίας κ. Χρίστο Δήμα, και τους τρεις καλλιτέχνες κ. Γιώργος Θεοφάνους, κ. Μελίνα Ασλανίδου και κ. Θάνος Παπανικολάου, για να παραδώσουν μαζί τις επιταγές.

Η Π.Ε.Α.Ν.Δ. βαδίζει σταθερά με το βλέμμα στο μέλλον, με την ελπίδα ότι η επιστήμη θα μπορέσει κάποια στιγμή να επιτύχει την πολυπόθητη ίαση του Διαβήτη τύπου 1 και το όραμά της για έναν κόσμο χωρίς διαβήτη θα γίνει πραγματικότητα.

Όλα ξεκίνησαν με ένα τραγούδι!

Η καμπάνια «ζω τη ζωή μ’ ένα τραγούδι!», που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2021, έτος συμπλήρωσης 100 ετών από την ανακάλυψη της ινσουλίνης και ολοκληρώθηκε με την επίδοση των επιταγών, ήταν μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία της Π.Ε.Α.Ν.Δ. αφιερωμένη στην ιατρική έρευνα για το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, αφορά όλα τα παιδιά που νοσούν σήμερα ή θα νοσήσουν στο μέλλον από Διαβήτη τύπου 1.

Όραμα της Π.Ε.Α.Ν.Δ. είναι η ανακάλυψη νέων επιστημονικών δεδομένων, που θα ανοίξουν το δρόμο για νέες θεραπείες και γιατί όχι και την ίαση του διαβήτη τύπου 1.


Με την υλοποίηση μίας σειράς δράσεων και ενεργειών και τη δημιουργία μίας διαδικτυακής πλατφόρμας, μέσω της οποίας μπορούσαν όλοι να συμβάλουν στην κοινή προσπάθεια, η σημαντική αυτή καμπάνια αποτέλεσε το όχημα για τη συγκέντρωση πόρων με στόχο τη χρηματοδότηση ενός ερευνητικού προγράμματος που θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή όλων των παιδιών με διαβήτη τύπου 1 προς το καλύτερο, προσφέροντάς μας τις πολυπόθητες απαντήσεις σε ένα πλήθος ζητημάτων που αφορούν στη διάγνωση, την πρόληψη των επιπλοκών και τη θεραπευτική αντιμετώπιση της πάθησης.

Το τραγούδι «Ζω τη Ζωή» δεν θα σταματήσει φυσικά να ακούγεται, καθώς τα παιδιά το έχουν ήδη αγαπήσει, οι καλλιτέχνες που το δημιούργησαν και όλοι οι συνεργάτες δηλώνουν ένθερμα πως θα συνεχίσουν να το στηρίζουν σε όλες τις δράσεις της Ένωσης. Θα συνεχίσει λοιπόν να προβάλλεται με νέες ενέργειες που θα ανακοινωθούν στην πορεία του χρόνου, ώστε ο τόσο σημαντικός του σκοπός να μην ξεχαστεί.

Η προκήρυξη του Διαγωνισμού

Συντονίζοντας τις δράσεις της, παράλληλα με την έναρξη της καμπάνιας, η Π.Ε.Α.Ν.Δ. προκήρυξε στις 29 Νοεμβρίου 2021 διαγωνισμό για την επιχορήγηση προγράμματος με αντικείμενο την έρευνα στον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, απευθυνόμενη σε όλους τους ενδιαφερόμενους επιστήμονες και ερευνητικές ομάδες. Η Προκήρυξη αναρτήθηκε στο site της Π.Ε.Α.Ν.Δ. και απεστάλη στην Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, στο περιοδικό ΔΙΑΒΗΤΗΣ, στη Διαβητολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος, στα ερευνητικά κέντρα Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ, Ίδρυμα Φλέμινγκ, Δημόκριτος, Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία, καθώς και στις σχολές Ιατρικής, Βιολογίας, Νοσηλευτικής των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Κρήτης, Πάτρας και Λάρισας.

Share

About Author